Działalność marginalna, lokalna i ograniczona

W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można prowadzić:

  • produkcję i sprzedaż następujących produktów pochodzenia zwierzęcego:
    • produkty mleczne,
    • produkty na bazie siary,
    • wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa,
    • surowe wyroby mięsne,
    • mięso mielone,
    • produkty mięsne,
    • produkty jajeczne z gotowanych jaj,
    • gotowe posiłki (potrawy).
  • rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków, zwierząt łownych oraz dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.

Zasięg terytorialny działalności prowadzonej w ramach MLO

W ramach prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, miejsca produkcji lub miejsca sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zakłady prowadzące handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, do których następuje dostawa, ograniczone są do obszaru jednego województwa lub na obszaru powiatów sąsiadujących z tym województwem, położonych na obszarach innych województw.

Rejestracja MLO

W celu rejestracji zakładu do prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, należy zgłosić się do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii (dane teleadresowe powiatowych lekarzy weterynarii dostępne są tutaj). 

Wymagania weterynaryjne

Wytyczne dotyczące wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej dostępne są na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ( tutaj  ).

Zasoby

Wniosek Wniosek o rejestracje
Masz pytania?
(18) 266 23 61
sekretariat@piwnowytarg.pl